9 verschillende soorten servers in computernetwerken (2023) (2023)

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (1)

Wilt u begrijpen wat de verschillende soorten servers zijn die aanwezig zijn in computernetwerken?

Laten we ze snel opsommen, ze vervolgens allemaal doornemen en ze in meer detail uitleggen:

  1. web Server
  2. Database server
  3. E-mailserver
  4. Webproxyserver
  5. DNS server
  6. FTP-server
  7. Bestanden server
  8. DHCP server
  9. cloud-server

Inhoud[Show]

Nou, je hebt het client-server-model al gebruikt zonder het zelfs maar te beseffen als je dit bericht nu leest. U (als klant) vroeg om een ​​bron (deze webpagina), die werd aangeleverd door een webserver.

Dit is de overheersende architectuur voor moderne communicatie, waarin servers digitale informatie aan klanten verstrekken.

Het peer-to-peer- of ‘P2P’-model vertrouwt meestal op computers die met elkaar zijn verbonden om informatie uit te wisselen.

De client-server-architectuur is, in tegenstelling tot het P2P-model, gebaseerd op de hoofdwebserver of een reeks machines die zijn aangesloten op een netwerk, meestal in een datacenter.

Gemeenschappelijke clients of computersVerbonden met internetof een lokaal netwerk, pakketten naar de server sturen om gegevens op te vragen.

Wanneer de server deze verzoeken ontvangt, heeft hij drie opties: het pakket accepteren, het pakket weigeren of 'laten vallen', of de verbinding stil verbreken.

De server en client moeten verzoeken naar elkaar sturen op de juiste poorten door te vertrouwen op “poorten” om de gegevensstroom te controleren.

Deze firewalls zijn vaak geconfigureerd om meerdere soorten verzoeken te ontvangen. De meeste servers die Hypertext Transfer Protocol of ‘HTTP’ gebruiken, accepteren bijvoorbeeld alleen gegevensverzoeken via poort 80 of 443.

Als u een pakket van een client naar een correct geconfigureerde server op een andere poort verzendt, zal de server de pakketten normaal gesproken stil laten vallen.

Nu we de basisbeginselen hebben besproken van hoe het client-server-model werkt, gaan we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende soorten servers die voorkomen in communicatiesystemen en op het gebied van informatietechnologie in het algemeen.

Laten we eens kijken hoe ze werken, waarom ze doen wat ze doen en waarom ze zo belangrijk zijn in een computernetwerk.

1. Webserver

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (2)

De website die u nu bekijkt, wordt aangedreven door een webserver. Dit type server levert voornamelijk webinhoud aan clients.

Clients sturen “GET”- en “POST”-verzoeken naar webservers (naast andere werkwoorden).

Een “GET”-verzoek wordt gedaan wanneer een client echt gegevens wil ophalen en geen gegevens heeft om naar de server te verzenden.

Een “POST”-verzoek wordt daarentegen gedaan wanneer een client informatie heeft om met de server te delen en een reactie verwacht. Het invullen van een formulier op een webserver en het klikken op de knop Verzenden is bijvoorbeeld een “POST”-verzoek van de client naar de server.

Webservers zijn vaak ‘baasloos’. Dit wordt gedaan om het servergeheugen te behouden en ervoor te zorgen dat dit voldoende is om het besturingssysteem en de applicaties van de server van stroom te voorzien.

De term 'headless' verwijst naar het feit dat deze niet functioneert als een typische homecomputer, maar eenvoudigweg inhoud serveert. Beheerders van deze servers hebben er alleen toegang toe via opdrachtregelterminals.

Houd er rekening mee dat deze webservers, net als uw pc, elk type applicatie kunnen uitvoeren.

Ze kunnen ook op elk besturingssysteem worden uitgevoerd, zolang ze de algemene ‘regels’ van internet volgen.

Moderne webapplicaties zijn doorgaans in lagen gebouwd, te beginnen met scripts op de server en programma's die gegevens verwerken (bijvoorbeeld PHP, ASP.NET, enz.).

Een webbrowser produceert de inhoud om de pagina weer te geven zoals u deze nu leest. Als u uw eigen webserver wilt maken, kunnen we dat doenaanbevelingen.

Microsoft IIS, Apache, Nginx en andere populaire webservers worden hieronder vermeld.

Webservers gebruiken de volgende poorten: Poort 80 voor HTTP (niet-gecodeerd) en poort 443 voor HTTPs (gecodeerd). Webservers zijn momenteel de meest voorkomende typen servers.

2. Databaseserver

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (3)

Een databaseserver wordt vaak gebruikt in combinatie met een ander type server. Dit type server bestaat alleen om gegevens in groepen op te slaan.

Er zijn talloze methoden voor gegevensopslag gebaseerd op verschillende theorieën. Een van de meest voorkomende is ‘SQL’, wat staat voor ‘Structured Query Language’.

Databaseprogrammeurs kunnen databases op deze servers bouwen door scripts in de databasetaal te schrijven.

Webapplicaties maken vaak gebruik van servercomponenten die verbinding maken met een databaseserver om gegevens op te halen zodra gebruikers deze invoeren.

Het is een goed idee om webservers en databaseservers op afzonderlijke machines te houden. Databaseservers moeten om veiligheidsredenen op zichzelf bestaan.

Als een hacker toegang krijgt tot de gehele webserver, maar niet tot de databaseserver, kan hij of zij de op de databaseserver opgeslagen informatie onmiddellijk ophalen of wijzigen.

MySQL, MariaDB, Microsoft SQL, Oracle Database en andere populaire databaseservers worden hieronder vermeld.

Databaseservers gebruiken de volgende poorten: Poort 3306 (MySQL, MariaDB), Poort 1433 (MS-SQL) en Poort 1521 (Oracle DB). Databaseservers zijn over het algemeen net zo gebruikelijk als webservers, omdat de meeste webservers een databaseserver nodig hebben.

3. E-mailserver

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (4)

Een e-mailserver wordt meestal aangedreven door “SMTP” of “Simple Mail Transfer Protocol”. Andere protocollen kunnen door nieuwere mailservers worden gebruikt, maar SMTP blijft het dominante protocol.

E-mailservices worden mogelijk gemaakt door een e-mailserver. Deze servers accepteren eenvoudigweg e-mails van de ene client naar de andere en sturen de gegevens door naar een andere server.

Omdat gegevens eenvoudiger worden verzonden via SMTP, gaat bepaalde informatie, zoals webopmaak, vaak verloren bij e-mailtransacties.

E-mailservers worden in de moderne aanpak vaak gecombineerd met webservers. Hierdoor kunnen gebruikers een ‘webclient’ hebben die gegevens grafisch weergeeft op een webpagina. Sommige nieuwere webapplicaties kunnen zelfs een e-mailclient op een thuiscomputer simuleren zonder dat hiervoor enige installatie vereist is.

Poorten die door e-mailservers worden gebruikt, zijn poort 25 (SMTP), poort 587 (beveiligde SMTP) en poort 110 (POP3).

De e-mailserver is een ander type server dan de webserver en komt doorgaans minder vaak voor.

4. Webproxyserver

Een webproxyserver kan op verschillende protocollen draaien, en toch doen ze allemaal hetzelfde.

Ze ontvangen gebruikersverzoeken, filteren deze en handelen vervolgens namens de gebruiker. Het meest voorkomende type webproxyserver is ontworpen om webfilters van scholen en bedrijven te omzeilen.

Omdat het webverkeer via één IP-adres en een website wordt geleid die nog niet is geblokkeerd, kunnen gebruikers via deze filters toegang krijgen tot verboden websites.

Een organisatorische proxyserver is een minder gebruikelijk type. Het heeft hetzelfde effect, maar wordt meestal goedgekeurd door een bedrijf.

Het verzamelt het webverkeer van gebruikers, registreert het voor latere analyse en stuurt het naar internet.

Hierdoor wordt het gebruikersverkeer geaggregeerd, zodat het ene apparaat niet openlijk van het andere kan worden onderscheiden. Dit type server is niet zo gebruikelijk.

5. DNS-server

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (5)

Een DNS-server, ook wel een “Domain Name Service”-server genoemd, wordt vaak gebruikt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen.

Zodra u een domeinnaam in uw browser typt en op Enter drukt, verwijst deze naar deze server. Het punt is dat gebruikers geen IP-adressen hoeven te onthouden en dat organisaties over een geschikte naam kunnen beschikken.

DNS-servers worden doorgaans door internetproviders (ISP's) aan hun klanten geleverd. Er zijn echter talloze organisaties die deze onderzoeksdienst gratis aanbieden (zoals de populaireServidor DNS doet Googlecom IP 8.8.8.8).

Deze alternatieve DNS-servers worden vaak gebruikt door gebruikers die bezorgd zijn over hun online privacy.

Wanneer gebruikers een nieuwe domeinnaam aanmaken, wordt ook toegang verkregen tot DNS-servers. Omdat DNS-servers op een hiërarchische manier werken, zijn sommige ‘gezaghebbender’ dan andere.

De domeinnaam is geregistreerd bij een DNS-server op het hoogste niveau, waarnaar wordt verwezen door andere DNS-servers op een lager niveau. Deze registratie verspreidt zich doorgaans over de hele wereld in een proces dat drie tot vier dagen duurt.

6. FTP-server

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (6)

FTP-servers, ook wel bekend als “File Transfer Protocol”-servers, dienen slechts één doel: het hosten van bestandsuitwisselingen tussen gebruikers.

Omdat deze servers standaard niet over het coderingstype beschikken, worden in plaats daarvan vaak verschillende beveiligde versies van het protocol gebruikt (zoals sFTP, wat FTP is via een beveiligd SSH-protocol).

Na authenticatie met een FTP-client kunnen gebruikers bestanden van dit type server uploaden of downloaden. Gebruikers kunnen ook door bestanden op de server bladeren en indien nodig bestandstypen downloaden.

FTP-servers gebruiken de volgende poorten: 20, 21 en 22 voor FTP en 22 voor sFTP.

FTP-servers worden doorgaans ingezet als onderdeel van webservers, dus ze zijn net zo productief als webservers, maar tegenwoordig is het gebruik ervan minder uitgesproken.

7. Bestandsserver

Een bestandsserver is niet hetzelfde als een FTP-server. Deze server is moderner en kan netwerkbestanden meestal “toewijzen” aan andere schijven. Dit betekent dat gebruikers door mappen kunnen bladeren met behulp van de bestandsbrowser op hun thuiscomputer.

Het belangrijkste voordeel van dit type server is dat gebruikers hiermee bestanden en gegevens kunnen uploaden en downloaden. De beheerder is verantwoordelijk voor de bestandsrechten.

Bestandsservers worden vaak aangetroffen op bedrijfsnetwerken, zowel in een Windows Active Directory-omgeving als op een Linux-besturingssysteem. Naarmate meer mensen overstappen op cloudopslag, komen dit soort servers steeds minder vaak op locatie voor.

8. DHCP-server

Een DHCP-server configureert de netwerkinstellingen van clientcomputers met behulp van het Dynamic Host Communication Protocol (DHCP).

In plaats van handmatig statische IP-adressen en andere instellingen op computersystemen in een groot netwerk te configureren, configureert een DHCP-server op het netwerk deze netwerkinstellingen op LAN-computers adaptief.

9. Cloudserver

Eerlijk gezegd is een cloudserver geen TYPE server. In werkelijkheid zijn alle bovengenoemde servers strikt genomen allemaal cloudservers, omdat ze allemaal in de cloud worden ingezet, dat wil zeggen dat bij modernere architecturen de meeste van dit soort servers op afstand worden ingezet in plaats van in de fysieke gebouwen van een bedrijf. bedrijf.

Hoewel sommige grotere bedrijven nog steeds lokale servers onderhouden.

Nu we de verschillende soorten servers hebben gezien, zullen we kijken naar verschillende platforms waar ze kunnen bestaan.

Soorten serverplatforms

Fysieke servers en virtuele servers zijn de twee meest voorkomende typen servers die in netwerken voorkomen. Kijk hoe ze op elkaar lijken en hoe ze niet zijn.

1. De fysieke server

Uiteindelijk is het een fysieke server die de gegevens verwerkt. Moderne fysieke servers, die op metaal en elektriciteit draaien, kunnen vaak veel meer bedienen dan een gebruiker ooit nodig zal hebben.

Hostingbedrijven hosten ze vaak in datacenters om een ​​verscheidenheid aan klanten te bedienen. Grotere organisaties die hiervan afhankelijk zijn, vormen de enige uitzondering; In deze gevallen beschikken organisaties doorgaans over een netwerk van fysieke servers.

Voorheen werd elke server in een netwerk (bijvoorbeeld een webserver, een databaseserver, enzovoort) gehost op een eigen speciale fysieke server. Dit concept wordt geleidelijk afgebouwd ten gunste van virtualisatietechnologieën, waardoor elke server een virtuele machine kan zijn binnen een grotere fysieke machine.

2. Virtuele machine

Avirtuele serverhet is een onderdeel van een fysieke server die is gepartitioneerd. De meeste ‘servers’ op internet zijn virtuele servers. Ze krijgen meestal een vaste hoeveelheid fysieke serverbronnen om mee te werken (zoals RAM, CPU, opslagruimte).

Virtuele servers kunnen worden gehuurd voor een fractie van de kosten van een fysieke server. Dit komt door het feit dat hostingbedrijven de fysieke server doorgaans bezitten of huren tegen groothandelskosten en winst maken door delen van de fysieke machine te verkopen aan gebruikers met een kleiner publiek tegelijk.

Laten we, voordat we afsluiten, eens kijken naar enkele veelgestelde vragen over servertypen.

Veelgestelde vragen over servertypen

Wat is een server in een computernetwerk?

Een server is een computer die is verbonden met een netwerk van andere werkstations, ook wel 'clients' genoemd. Clientcomputers gebruiken het netwerk om gegevens op te vragen bij de server. Een servercomputer voert doorgaans "taken" uit die een clientcomputer niet alleen kan uitvoeren, omdat deze over specifieke software of netwerkarchitectuur beschikt om gespecialiseerde functies te kunnen uitvoeren. Een typisch voorbeeld van een server is een webserver, die wordt gebruikt om websites aan klanten te leveren, of een e-mailserver die e-mails ontvangt en verzendt.

Hoe werken computerservers?

Een server werkt doordat deze in een netwerkarchitectuur wordt geplaatst waar deze beschikbaar is voor meerdere gebruikers. Terwijl uw lokale computer documenten en records opslaat die u erop hebt geplaatst, slaat een server alle informatie op, gecombineerd met de klanten die hij bedient, en deelt die informatie met alle apparaten die er toegang toe nodig hebben. Een server heeft doorgaans geen speciaal scherm en toetsenbord en is doorgaans op afstand toegankelijk via software zoals RDP of Remote Desktop.

Waarom hebben we een server nodig?

Een server is nodig om alle noodzakelijke services op een netwerk te kunnen leveren, zowel voor grote bedrijven als voor particuliere webgebruikers. Bepaalde soorten servers zijn essentieel voor de goede werking van een bedrijf, zoals een e-mailserver of bestandsopslag. Terwijl tot een paar jaar geleden de meeste servers zich op dezelfde locatie binnen een bedrijf bevonden, zijn de meeste servers tegenwoordig cloudgebaseerd. Dit betekent dat uw bedrijf overal kan werken waar er een betrouwbare internetverbinding is.

Over de auteur

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (7)

Auteur: Shahzad SaeedWebsite: http://shahzadsaeed.com/E-mail: shahzad@collectiveray.com

9 Diferentes Tipos de Servidores em Redes de Computadores (2023) (8)

Shahzaad Saaed is als WordPress-expert op een groot aantal autoriteitswebsites te zien geweest. Hij is gespecialiseerd in contentmarketing om bedrijven te helpen het verkeer te vergroten.


Nog een ding...Wist je dat mensen die nuttige dingen delen zoals dit bericht er ook GEWELDIG uitzien? ;-)
.laat eenbruikbaarReageer met uw ideeën en deel deze vervolgens met uw Facebook-groep(en) voor wie dit nuttig zou zijn. Laten we er samen de vruchten van plukken. Bedankt voor het delen en aardig zijn!

Openbaring:Deze pagina kan links bevatten naar externe websites voor producten waar wij van houden en die wij van harte aanbevelen. Als u producten koopt die wij aanbevelen, kunnen we een verwijzingsvergoeding ontvangen. Deze kosten hebben geen invloed op onze aanbevelingen en we accepteren geen betalingen voor positieve beoordelingen.

terug naar boven

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated: 16/12/2023

Views: 5869

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.